“Цар Калоян и златният печат” – интервю с автора

Интервю с автора на “Цар Калоян и златният печат” – една от последните книги-игри на български посветена на историческа тематика.

Снимка на Георги Караджов

Георги Караджов

Говоря с Георги Караджов за най-новата книга-игра, посветана на цар Калоян. Здравей, Георги!

Здравей! Митко…

Разкажи първо с какво се занимаваш.

Занимавам се с медицина. Работя като общопрактикуващ лекар от 5 години.

Разкажи нещо повече за страничните си дейности.

Семейство и дете (надявам се и в множествено число след време). Само, че те не са странично занимание, а основно. Освен това пиша разни работи, когато не си губя времето на компютъра.

Знам че си писател и в миналото си издал роман и книга-игра. Разкажи нещо за тях накратко.

Книгата-игра Футболмания ’98 излезе (не особено изненадващо) през 1998 година, малко преди Световното първенство. По това време книгите-игри бяха вече към залеза си, нямаше обратна връзка, нямаше интернет. Едва 10 години по-късно с радост установявам колко много хора са я харесали.

Романът се казва Раиа. Мисля, че излезе през 2007 г., но беше написана четири години по-рано. Спечели конкурса „Фантастика през 100 очи”. Наградата беше издаване на книгата, но то се забави доста дълго и по едно време бях зарязал всякакви надежди, че ще я видя отпечатана. В крайна сметка „по-добре късно, отколкото никога”.
Жанрът на Раиа е антифентъзи: елфи, джуджета и всякакви вълшебни същества, събрани в един пренаселен град, в който цари цинизъм и комерсиалност. Обратното на епичното фентъзи, със смелите герои, рицари, принцеси и т.н. Още имам няколко бройки. Ако някой се интересува да пише.
Най-големият недостатък на Раиа е липсата на редактор, който да ми посочи грешките. В текста има ужасяващи стилистични грешки. За щастие новата ми книга бе редактирана цели два пъти.

Разкажи повече за новата книга.

Казва се „Цар Калоян и златният печат”.

Георги ми изпрати вариант за корицата на книгата, който можете да видите по-долу:

"Цар Калоян и златният печат" - корица

Работна корица на “Цар Калоян и златният печат”

Как се зароди идеята?

Оказа се, че няма стойностна книга-игра, посветена на българската история. Има книга-игра за Испанската Реконкиста, има историческо фентъзи, ситуирано в Англия, книга за викингите… Вярно, има книга за Вълчан Воевода, но тя не е много известна. Спомням си едно време в Дъга имаше комикси за хан Тервел, за турското нашествие, но не и книга-игра за някой български цар или хан. Може би защото нашата история е „минно поле” пълно със спорни моменти.

Какви трудности срещна при писането?

Писането беше времеемко. Наложи се да позагърбя някои задължения, включително служебни и семейни. Иначе беше приятно, запознах се с интересни хора, научих много за историята. Най-неприятно беше, когато се наложи да изтрия част от текста, понеже ми попаднаха нови исторически книги, които представяха нещата по-различно от тези, които бях чел по-рано. Както казах – в историята има доста спорни моменти.

Ще разкажеш ли нещо повече за сюжета?

Най-напред трябва да знаеш, че книгата ще излезе в два тома. Първият започва с убийството на цар Петър, за което почти няма информация в изворите. Знае се, че Калоян изпреварил убийците и седнал на българския престол. Това изреченийце от историческите източници съм пресъздал върху 30-те епизода на първа глава, като целта на читателя е да помогне на Калоян да ги изпревари тия тайнствени убийци.

След това Калоян се връща назад в спомените си, към началото на бунта на Асеневци до обсадата на крепостта Ловеч. Там ромеите пленяват жената и сина на Асен и той се съгласява на мир, като праща младият Калоян заложник в Константинопол. Калоян прекарва две години в столицата на Византия, а читателят трябва да избере какви да са заниманията му: учене, тренировки или удоволствия. Калоян може да се срещне с Никита Хоният – ромейски логотет (министър), както и с други персонажи: дребен византийски благородник, луд монах, който мечтае за отминалото величие на Византия, латински рицар, наемник на василевса. Има и един злодей, с който Калоян може да се разправи подобаващо по-нататък в текста.

Калоян бяга от Константинопол в навечерието на третия кръстоносен поход и отново историческите източници мълчат как точно е станало това. И по-добре! Така мога да вложа повече въображение.

Стига се и до битката в Тревненския проход, където Калоян за малко не загива. Ако читателят не внимава, царят може да получи онова нараняване по главата, което според една популярна теория му е причинявало ужасно главоболие през целия му живот и е било причина за някои от пристъпите му на жестокост.

След това се проследяват първите стъпки на царя начело на държавата – взаимодействията му със селяните, болярите, църквата, богомилите, куманските ханове. Когато читателят се справи с тях първи том най-накрая завършва, като приказка.

Преиграваема ли е книгата?

Определено! Първа глава може да завърши по три начина. Втора глава крие много варианти за обучение и тренировка. В трета глава има два начина да избягаш от Константинопол – през крепостните стени или по море, които също имат по няколко варианта и т.н.

Много хора не знаят нищо за цар Калоян. Смяташ ли, че тази книга-игра ще помогне повече хора да научат за него?

Старал съм се максимално да се придържам към историческите факти. Понякога имах добри, интересни идеи, от които впоследствие се отказвах, защото не отговарят на историческата действителност. Исках немските наемници на ромеите да въртят двуръчни мечове (както в Medieval Total War), но се оказа, че са се появили век по-късно. Махнах ги. Бях описал състезания с колесници на Хиподрума в Цариград, но те пък са се провеждали няколко века преди Калоян, така че и те отпаднаха.

Какъв обем е книгата?

272 страници, формат А5. 666 епизода и един Епилог.

Как намери финансиране за издаване на книгата?

На форума на knigi-igri.net започна инициатива за събиране на пари за издаването. До момента са събрани 1700 лв. с известно мое участие. Очаквам максимум 3000. Минималната сума за участие е 30 лв, срещу които всеки участник получава 2 броя от първи том и 2 броя от втори том на книгата.

Кога излиза „Калоян” и как смяташ да я разпространяваш?

Първи том трябва да е отпечатан до средата на септември 2013 година. Все още не знам точната дата. За хората, участвали в инициативата на форума knigi-igri.net, смятам да направя една автомобилна обиколка през Варна, Велико Търново, Ловеч, София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и отново Варна, за да раздам заявените бройки.

Книгата ще дебютира и на предстоящия On-Fest (20-22 септември), ще се продава онлайн. Имам идея да пласирам известно количество бройки и на сергиите пред крепостта Царевец – много удачно място. Всякакви други идеи също са добре дошли.

Линк към сайта на “Цар Калоян и златният печат”: http://kaloyanproject.com/ 

За желаещите да участват в Инициативата – линк на сайта на книгата.

Банкова сметка 

Банка ДСК
IBAN BG11STSA93000020880403
BIC STSABGSF

На платежното запишете трите си имена и по желание – ЕГН.
Основание за плащане: участие в проект Калоян или за проект Калоян.

Преводът от клон на ДСК е 1 лв.

За всеки 30 лв участникът в инициативата ще получи 2 комплекта от първи и втори том на произведението с обща корична цена между 48 и 52 лв.

За въпроси: georgi (dot) karadzhov (at) gmail.com

3 comments on ““Цар Калоян и златният печат” – интервю с автора

  1. Приятен и полезен прочит на интервюто с автора на книгата "Цар Калоян и златният печат"
    Споделените изкази от писателя ни прави доволни и щастливи читатели, с което можем да променим и да направим по- пълноценен живота си, припомняйки си историята на България.
    Вярвам, че във втория том представените епизоди ще бъдат една вълнуваща игра, където ми се иска болката и страданието да изчезнат от света.
    Поздравления!

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>