Уроци за шампиони

Хората пристрастени към високите скорости имат склонността да сравняват живота със състезание. Всяка грешка намаля шанса за добро класиране, но има следваща обиколка, в която нещата могат да бъдат поправени. За отпадналите – има и следващо състезание, има и следващ опит.

Много победи идват на цената на много допуснати грешки и след безброй разочарования. Парадоксално или не, същите тези разочарования се превръщат в крайъгълните камъни на успеха.

Същото е в предприемачество и стартирането на нов бизнес . Шансовете за победа отново не са малки, стига да сте готови да се откажете от някои схващания натрупани през последните години и като цяло да имате нагласа за промени.

Всичко започва с една идея, с едно предположение, което в даден момент се ражда в ума на човек готов по някакъв начин да провери дали това, което си мисли е вярно.

(Временно сменям обръщението във второ лице, единствено число).

Ако този човек си ти и си готов да платиш с време и малко усилия, добре дошъл на сцената на новите предприемачи.

Преди всичко те предупреждавам за следното нещо:

Внимавай да не бъдеш застигнат от охлювите

Snails-lesson

Йода:  От охлювите да не бъдеш застигнат, внимавай.

Скоростта е жизнено важен показател и ако си я улучил правилно ще успееш да отметнеш плануваните стъпки в плана си преди да ти свърши желанието и ентусиазмът.

Все пак става дума за състезание. Ако си поставиш прекалено дълъг срок за да постигнеш следващата си цел, много е вероятно да действаш посредствено и неефективно без да постигнеш съществен резултат.

Оказва се, че човек или група от хора могат да развиват много по-бързо идеите си, когато създадат подходящата среда около себе си.

Необходими са подходящи условия за поддържане на добро темпо. Средата, в която развивате идеята си се оказва определяща за успеха, особено ако това е първият ви опит да направите нещо различно от това да работите на трудов договор.

Обрадите ли се обаче, с хора със сходно на твоето мислене изведнъж невъзможното става възможно, а непостижимото постижимо.

По света съществуват preaccelerator-и – ускорители за нови идеи, които помагат на новосформираните екипи сравнително бързо да установят неща като:

  • точния проблем на група хора или бизнес за чието решение ще се погрижи новият бизнес, резвиващ се в началото като start up.
  • решението, което ще направи животът на съответната група хора по-лесен и приятен
  • кои са най-подходящите съекипници, с които бизнесът ще може да се развива успешно
  • как новосъздадената услуга или продукт достигат ще достигат най-бързо до клиентите
  • по-какъв начин ще печели бизнесът
  • кои са конкурентните предимства, които ще убедят клиентите да изберат вашето решение и в същото време ще защитят идеята от т.нар “крадци” на бизнеси и идеи.
  • връзки с потенциални инвеститори, които да финансират идеята им, за да продължат в правилната посока, без да се налага да спират поради недостиг на време или парични средства.

Точно такaва ускорителна програма завърши през пролетта на 2014 г. в София

Организаторите от StartItSmart подготвиха 10 седмична програма с  обучения, менторство и подготовка за среща на участниците с потенциални инвеститори – тяхната първа подобна среща. Програмата завърши успешно и затова в момента се готви втори сезон. Абсолютно всеки, който има идея може да кандидатства. Повече за тази възможност може да научите от тук или от самия край на този материал, където има връзки към други публикации.

Повече за StartItSmart | Preaccelerator

Предпоставка за това, че щеше да се случи нещо вълнуващо в първото издание бяха 80-те екипа, желаещи да влязат в програмата. От тях бяха избрани 24 и селектирани за участие точно 14.

Гледайки назад във времето някой може да попита: “Добре, но какво всъщност се случи в тази програма и има ли реално доказателство, че дадена идея се е развила дотам, че да има клиенти и приходи”

Следната инфографика от екипа на StartItSmart дава бърз поглед върху реалността.

StartItsmart Preaccelerator Infographic

Вълнуващите цифри след края на StartItSmart | Preaccelerator

Четири от екипите са привлекли клиенти, които са си платили за създадените продукти и услуги – това е супер, но всъщност StartItSmart | Preaccelerator е състезание, в което спечелиха и ще печелят всички.

Посланието от удебеленото по-горе изречение не е просто красиво звучаща фраза, а обобщение на научени от програмата златни уроци като:

Не се влюбвайте в идеите си

Fish

Бъдете готови за промени в идеята, ако не искате да правите компания на тази риба.
Photo credit: Bidwell, Coby / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Ако го направите има опасност да потънете заедно с идеята си на дъното на океана. Огромна част от идеите, не се осъществяват поради това, че хората, на които им хрумват разни неща държат на всяка цена да запазят оригиналният им вид и не са готови за промени. Това често се оказва фатално за светлото бъдеще на идеята. Повече по тази тема може да прочетете и тук (англ. език).

Не затваряйте вратите си и не пазете идеята си в тайна

Развивайте продукта си чрез разговори с потенциалните клиенти –  умение, което се учи. Само така ще сте сигурни, че ще направите нещо, което хората ще имат желание да използват. В противен случай рискувате да създадете чудовище, което никой не иска.

Cat

Така ще изглежда котката на съседа, когато най-накрая зърне вашето чудовище виждащо слънцето за първи път.
Photo credit: zaimoku_woodpile / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Бъдете отговорно безотговорни

Никога не забравяйте, че вие изграждате бизнес, а не участвате в управлението на вече изградена бизнес единица. Това предполага хвърляне в дълбокото и изтестване на редица налудничави идеи и предположения. Бъдете достатъчно отговорни за да проявите безотговорност – ще ви трябва смелост, хладнокръвие и бистър ум за да се изправите срещу поредното предизвикателство. Нищо, че има приети правила в дадени индустрии и нищо, че някой може да си помисли, че сте си изгубили ума да “гоните Михаля”, защото нещата “ставали по друг начин”. В крайна сметка вие имате ваш собствен път, който следвате и скъсявайки дистанцията нерядко можете да се самопрецакате приемайки личните си представи за самата действителност.

Става малко по-вълнуващо и страшно, когато тръгнеш срещу собствените си представи. Дръж се!
Photo credit: mikebaird / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

 Дръжте се здраво – вие сте във “влакче на ужасите”

Днес сте във възторг, че сте открили важна група клиентски сегмент, а утре сте разочаровани, защото ви казват, че за разработването на продукта ще ви трябват 37 хил. евро. Подобно на влакче на ужасите : ) Всъщност пари никога не могат да бъдат бариера, ако знаете откъде да ги намерите.

Адреналинът съпътстваше всички участници в програмата и подобно на Себастиан Фетел всички изпитаха поредица от падения и възходи.

Срещите с хора и неочакваните резултати

Направете така, че поне 10% от времето ви да бъде прекарано в срещи с хора – потенциални клиенти, ментори и хора с опит във вашата сфера и допуснати грешки.

Например, ако ви липсва идея как да продължите, нещата могат да се обърнат в правилната посока изключително бързо при среща с някой работил за вашите големи конкуренти преди години.
Ако прочетеното по-горе ви харесва, смятате, че имате подходяща идея и сте способни да сформирате екип ви предлагам да се насочите към някой от следващите линкове:

Регистрация за сезон 2 на StartItSmart | Preaccelerator

pre.startitsmart.com

Какво още научиха участниците в първия сезон ще видите от 10-те научени урока по пътя на всеки предприемач

Pre-Accelerator | Demo Day – Резултатът от едно ново начало ще ви пренесе в атмосферата на последния ден на преакселератора – т.нар. Demo Day, на който всички учасници демонстрирата напредъка си пред потенциални инвеститори, ментори от програмата и приятели.
След големия успех на първи сезон, Start It Smart Преакселератор отваря втори – чудесен материал представящ синтезирано какво е StartItSmart | Preaccelerator, какво се случи през сезон едно и какво предстои през втория сезон.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>