Какво е PhotoTab?

Христо, основателят на PhotoTab, разкрива подробности за създаването и развитието на иновативен за България проект

– Здравей, представи се накратко.

 Христо Петров

Христо Петров, основател на PhotoTab

Казвам се Христо Петров и съм от Пловдив. Завършил съм тук в Пловдивския университет бакалавърска степен по информатика. Тъй като фотографията е мое хоби от години, реших да задълбоча познанията си и записах магистратура по Фотография в АМТИИ – Пловдив, която завърших през 2012 година. Естественото продължение на събитията беше да се опитам да съчетая тези две сфери в общ проект.

– Разкажи повече за PhotoTab. Какво представлява и как точно се зароди идеята по създаването му?

Христо: Хората са доста привикнали с фотографията. Виждаме я навсякъде около нас, снимаме какво ли не – тя се е превърнала в неразделна част от живота ни. Тя е като фон наоколо. Толкова сме свикнали с нея, че на практика вече не я забелязваме. Идеята за PhotoTab се роди преди около две години, именно за да напомни за това невероятно изкуство. Но не като фон, а като нещо специално, нещо, за което да помислим, да му обърнем внимание, нещо, което да почувстваме.

Зададох си следните въпроси: къде мога да видя българска фотография, да разгледам творчеството на автори, които работят в различни насоки, да прочета нещо за тях? И в крайна сметка, ако някоя фотография ми направи силно впечатление, как мога да притежавам отпечатано копие?

Ритъмът на Балкана 2 на Христо Петров

“Ритъмът на Балкана” на Христо Петров

Започнах PhotoTab като отговор на всички тях. Целта на проекта беше и все още е да създам нещо повече от виртуална галерия със снимки.

Може би звучи малко амбициозно, но моята цел е PhotoTab да бъде пространство, в което авторите свободно да представят творбите си, да общуват по между си, да обменят идеи и опит, да черпят креативност един от друг, a всеки почитател на фотографското изкуство да може да закупи избрана от него снимка, като по този начин не само ще украси дома си или ще я прибави към колекцията си, а и ще подкрепи финансово българските фотографи.

Огледален свят 3 на Христо Петров

“Огледален свят” на Христо Петров

– Какви категории снимки има на сайта и защо се спря точно на тях?

Христо: Категоризирането на фотографията е може би една от най-сложните задачи, пред които мога да бъда поставен. Затова веднага трябва да поясня, че категориите в сайта са напълно условни. Те не са фиксирани или определени от мен. Стремим се да предоставим пълна свобода на авторите, с които работим – те могат да публикуват различни видове фотографии или серии и могат сами да определят към коя категория принадлежат те.

Фотография

“Незавършен кей” на Самуил Величков

В момента по стечение на обстоятелствата в сайта преобладава пейзажния жанр. Надявам се в бъдеще да разширим сайта по отношение на видовете представяна фотография, но всичко в крайна сметка зависи и от фотографите.

– Какво можеш да предложиш на талантливите българските фотографи с креативно мислене?

Мога да предложа… PhotoTab е на тяхно разположение 🙂 Аз и моят скромен екип сме позитивни ентусиасти и сме винаги готови да подкрепим креативноста, фотографията, а най-вече двете в съчетание. PhotoTab предоставя пространство, чрез което талантливите фотографи да достигнат до своята публика, да популяризират работата си, както и да продават творбите, които създават.

– Какво следва от тук нататък?

От тук нататък следват още много труд и усилия, възнаградени, надявам се, с още прекрасни фотографии. Ще се радваме и ще се стремим да се срещнем и работим с още много талантливи фотографи и наистина да успеем да популяризираме в България това прекрасно изкуство. Аз и екипът на PhotoTab призовава всеки, който по един или друг начин иска да бъде съпричастен към нашата идея или да участва в проекта, да се свърже с нас!

Лого на PhotoTab

Какво можете да направите сега?

1). Да посетите PhotoTab.bg

2). Да се присъедините към онлайн общността на facebook.com/phototab

3). Да попълните формулярът по-долу състоящ се от едно поле за да получите следващото интервю в пощата си.Разберете първи за публикуването на следващата история

Запишете се в нюзлетъра за да не пропуснете следващата интересна история.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>