Миналото и бъдещето на книгите-игри през очите на един фен

 

Здравей, Дамяне! Радвам се, че се съгласи да дадеш това интервю, в което ще коментираме миналото и бъдещето на книгите-игри.
Би ли се представил на читателите?

Дамян: Здравей и ти, Митко.

Първо, благодаря ти за възможността да дам това интервю на твоя блог и по този начин идеите ми и интересите ми да достигнат и да докоснат повече хора!

Но какво по-напред да кажа за себе си? Аз съм геймър по сърце и душа! От малък се увличам и играя на всякакви игри, но най-много обичам и си падам по инигите-игри, ролевите и настолните бордови игри. Вече не съм “първа младост” (роден съм през 1980), но като цяло “преобърнах света” в опит да запазя хобитата си от ученическите години; другите вече ще кажат дали съм успял. Всъщност по професия и образование съм дипломиран журналист и специалист по “Връзки с обществеността”. Затова и съм изключително щастлив, че някак си (и покрай всичко друго, с което активно се занимавам) успях да съчетая наученото в университета като начин да популяризирам тези игри у нас в България. През всичките години направих и доста грешки. Но винаги след това съм ставал и съм продължавал напред с идеята, че следващият път ще бъде още по-вълнуващо и по-забавно! Имам си мое “нох-хау” за нещата един вид…

                               

Иначе живея в малък и спокоен град. Тук си имам котка на име Тангра, както и много добри приятели, с които често се събираме, за да играем. Моето градче се казва Разград и местният ни футболен клуб е шампион на България! Общо взето е това:-)

Значи вместо да се откажеш от тези игри, ти си намерил начин, как да ги популяризираш. Знаеш, че аз също съм им фен и затова всъщност ти предложих да направим това интервю. За да може повече хора да разберат за тях. А иначе, също съм фен на Лудогорец 🙂

В момента по света се наблюдава своебразен ренесанс на книгите-игри, които вече отново се пишат и издават. Ти като един човек, който от години се занимава и отделя време на жанра, можеш ли да направиш кратък обзор на това какво се случва с тези игри напоследък – у нас и в чужбина?

Дамян: По света книгите-игри отбелязаха своя апогей още в средата на 80-те години през миналия век. В България те се появиха сравнително по-късно, едва в началото на 90-те и пикът им на Запад вече беше отминал. В същия момент обаче жанрът беше обречен и, особено с навлизането на персоналните компютри в бита на хората, през 2000 г. тези книги-игри спряха да се пишат, да се печатат и да се издават. Разбира се, вероятно в световен мащаб, тук-там е имало излизащи спорадични бройки, но истината беше тъжна – жанрът, такъв какъвто го познаваме, беше мъртъв и отписан от всички! 🙁

Но съдбата, тази невярна любима, явно наистина има чувство за справедливост и днес книгите-игри отново са на пазара и в ръцете на жадните за приключения фенове. Киноманите от вас навярно ще си спомнят за първата част на култовия филм от 1999 “Матрицата”, в който Оракула казва на Нео, че той НЕ Е Избрания и явно чака нещо, “следващия си живот може би” 🙂 И героят на Киану наистина УМИРА, убит от подлия Смит, но… целувката на Тринити го връща обратно към живота! В този момент Нео осъзнава, че всъщност точно ТОЙ е Избрания и буквално помита от бой злия агент…

Yann v kluba

Гордият собственик на първия клуб за игри в Разград!

Нещо такова се случи и с нашите книги-игри. Да, те в действителност бяха МЪРТВИ и повече 10 години (2000-2010) никой не си спомни нищо за тях. Но, както вече казах, Съдбата си знае работата и днес всички ние имаме с какво да се поздравим… и на какво да играем! Книгите-Игри го заслужават, заслужаваме го и ние – техните фенове!

Какъв е твоят коментар на това, което в действителност се случи? Твоята версия на нещата.

Дамян: Компютърните игри дадоха най-доброто от себе си, но в същия момент тамошните геймъри вече се виждат в чудо каква по-скъпа електроника да си закупят, за да им вървят по-новите заглавия, които меко казано вече имат чудовищни изисквания (да не говорим за “месечните такси” при “хитовите игри”, там също е кофти история!). От друга страна Холивуд е в пълна криза от много време насам и сега всяка една идея за нов филм е вече преработена на база на дъвчени от десетки години познати и втръснали до болка сюжети. Добрата новина е, че Настолните игри наистина се развиват, но… скоро били ли сте в магазин за такива игри? Бога ми, аз наскоро посетих един такъв, и бях тотално объркан от това какво се предлагаше там. Имаше толкова много видове бордови игри и аксесоари в десетки различни светове и жанрове, огромен брой на игри с карти, различни части от иначе една и съща игра и т.н. Смея да твърдя, че разбирам доста от Настолни Игри и знам много добре какво точно харесвам и търся в една такава игра. Но дори ТОВА, което вече знаех, не ми помогна да се ориентирам какво да избера; става дума какво да прегледам – за купуване на каквото и да е, аз изобщо не съм си и помислял… !

И да кажа нещо за класическите канали за забавление. Телевизията има стотици програми, но нито една от тях не става за гледане (повечето всъщност са си чиста промивка на мозъка!). Нормалните книги или вече са изчетени, или са пълна скръб   (вече всеки втори човек претендира, че е написал и издал своя книга, дори Стивън Кинг в момента не е това, което беше някога, а любимият ми Майкъл Крайтън вече отдавна не е между живите). Колкото до музиката, с всяка следваща година тя сякаш става все по-дивашка и откачена. Доста от моите познати (вкл. и аз самият) ние вече слушаме само ретро класика и не искаме и да чуем за по-новите “музикални хитове”…

Изобщо остана ли ни нещо от целия този “ентъртеймнт”, се питам?!

Да, остана ни! След всичката тази плява, за която стана дума по-горе, Ренесансът на Книгите-Игри обаче идва като свежа вода от чист планински извор. Тези книги са компактни, евтини, могат да се четат навсякъде и… вече сме ги виждали някъде! 🙂

Очевидно през всичките тези години жанрът не е изчерпал потенциала си и дори сега той се е осъвременил заедно с новото поколение. Нещо повече, вече можем да четем и играем направо на монитора ни, на телефоните си, или на ай пада и изобщо дори – направо да не повярва човек – на хартия! Досущ, както го правеха хората преди време!

Според теб, кои бяха ключовите фигури за завръщането на жанра в чужбина и у нас?

Дамян: Всичко това стана възможно най-вече благодарение на онези фенове и лица от жанра, които не забравиха книгите-игри и ни ги представиха по един нов, актуален и съвременен за всички нас начин: по Интернет 🙂 А после и на хартия, разбира се!

Благодаря за това на момчетата от Тин Ман Геймс, на страхотния фен Demian Katz от Gamebooks.org, на Майкъл Уорд за неговия “Поход на съдбата” и на Иън Ливингстън, който наистина успя да върне времето назад с новата си книга-игра от серията “Битки Безброй”! Благодаря и на всички знайни и незнайни почитатели на този тип игри, които  все още пазят жанра в сърцата си и не искат да го видят забравен и паднал в прахта! Всички те направиха магията възможна и тези книги несъмнено им дължат много! Да се възкреси цял един жанр от нищото е трудна работа, но когато за някои хора книгите-игри са всичко на света, явно става възможно!

Разбира се, да са живи и здрави и моите колеги в България от българските сайтове knigi-igri.net и “Заветът на Крея”. Техните усилия да върнат жанра отново крака (и на пазара) не останаха напразни и днес у нас ние отново четем нови книги-игри и има на какво да играем! Приятели, каузата си струваше и ВИЕ наистина не се отказахте!

И честно казано, аз си мисля, че вече жанрът няма как да изчезне толкова лесно. Лично аз администрирам цяла една армия от верни фенове на книгите-игри в моята Facebook страница и там на всеки един час се записват нови и нови потребители. А лайковете и коментарите ни са стотици, да не кажа хиляди (на Форума ни са хиляди обаче!). Всичко това не са празни думи, а отчет на точна статистика в цифри и факти!

Dungeons & Dragons Game with Yann

Дамян е обучил и в момента обучава много младежи, които в клуб “Аркозия” научават за игрите, докато се забавляват!

Ето защо пътят на жанра вече е открит и отъпкан! Рано или късно Книгите-Игри ще се настанят трайно у феновете, като този път няма да им се налага да умират, както вече веднъж им се случи преди време 🙂 Но нека да се опитаме да забравим за краха им през годините и да започнем с тях начисто. Нека вече малко по малко да започнем да гледаме напред в бъдещето им! А то е повече от светло и пълно с нови приключения!

Наистина добри новини! След като стана ясно, че книгите-игри, които са страхотен начин за забавление явно се завръщат на сцената ми се иска да те попитам и нещо по-различно, въпрос който биха си задали хора незапознати с жанра. Смяташ ли, че книгите-игри могат да имат и други цели, извън тази на забавлението, например в сферата на образованието? Доколко четенето на книги-игри си прилича с четенето на нормални книги и развива ли някакви полезни умения четенето им като цяло?

Дамян: Разбира се! Четенето на книги днешно време е едно особено полезно и нужно умение за всички! Не говоря обаче за четенето на популярната литература в момента (за нея виж по-горе), а за четенето като стилов инструмент и четенето като начин за мислене и работа с езика. Нека да си го кажем направо, с четенето на книги-игри човек едва ли ще  измисли нов вид ядрен синтез, но… четеното на книгите-игри ще му помогне да вниква в детайлите, да си представя какво точно се описва, да експериментира със себе си и…. да избира. “Избирането” в книгите-игри е нещо много важно и именно наличието на “избор” поделя книгите на такива, които са игри, и такива, които не са 🙂

Yann-at-home-with-friends

Дамян редовно събира свои приятели у дома си, с които цъкат игри по цели нощи!

И накрая, ще си позволя да цитирам един български писател на книги-игри. Неговото име е Любомир Николов и той написа първата книга-игра в моята страна още през 1992. Той казва така, ще се опитам да го цитирам по памет: “Ще ви разкрия една тайна! За мен всъщност книгите-игри бяха един своеобразен социален екперимент, с който исках да накарам българските деца да заобичат четенето! Да, те се тръшкат и мръщят, щом видят книга и особено, ако им се наложи да я четат по задължение! Но аз измислих друга стратегия: казвам им, вижте тази книга, тя не е само книга, но и игра, виж, че при нея ТИ самият решаваш какво да правиш и какво да се случва! И експериментът ми някак си успя, получих толкова много писма на фенове, които казват, че покрай книгите-игри, тези момчета и момичета са се запалили да четат и “нормални книги”! А това за мен е най-голямата награда – да знам, че някой там е открил сладостта от четенето!” Изцяло подкрепям Любо в неговото изказване и ще допълня, че аз самият открих четенето, започвайки с Книги-Игри… За което цял живот ще съм им благодарен!

Какво можете да направите сега?

1). Да се присъедините към онлайн общността на Книги-Игри.Нет.

2). Да зададете каквито ви хрумнат въпроси на Дамян в коментарите.

3). Да хвърлите поглед на другите интервюта на български или английски.

Разберете първи за публикуването на следващата история

Запишете се в нюзлетъра за да не пропуснете следващата интересна история.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

3 comments on “Миналото и бъдещето на книгите-игри през очите на един фен

  1. Дамян Христов

    Дадено, Калине! ЧНГ и до скоро за игра при нас през 2014! 🙂

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>